Program

Program

Lördag 9 oktober
Här finns livesändningen

10.00 Välkomna till Bostadsvrålet

10.05-10.35 Lägesfaktorn, Segregation och bostadspolitiska målet.
Alla Ska Kunna Bo Kvar
Mahasti Hashemieh
– Vi är trötta på fastighetslobbyister som kallar oss konsumenter, bidragit till avveckling av Allmännyttan och förvandlat våra hem till spekulationsobjekt på en globaliserad finansmarknad. Samma marknad, vars överlevnad ligger i att bostad ska fortsätta vara en bristvara för att kunna driva maximal vinst, kommer ALDRIG ha intresse för att bygga bort bostadsbristen!
Nu mobiliserar vi för att göra hyresrättsfrågan till en av de viktigaste inför valet 2022. En annan bostadspolitik via ett rättvisare fördelningssystem är möjlig

10.45-11.20 Bostadskamp förr och nu (panel)
Alla Ska Kunna Bo Kvar
Ilhan Kellecioglu, Elin Gauffin, Hannes Rolf
Samtalsledare Mahasti Hashemieh

11.30-12.00 Bostadskamp förr och nu, fortsättning (panel och publikfrågor)
Alla Ska Kunna Bo Kvar
Ilhan Kellecioglu, Elin Gauffin, Hannes Rolf
Samtalsledare Mahasti Hashemieh

12.00-13.00 LUNCHPAUS

13.00-13.45 Renovräkt Av Allmännyttan? (panel)
Alla Ska Kunna Bo Kvar
Med renovräkning menas att hyran höjs kraftigt i samband med renovering, så att den som bor i lägenheten inte har råd att bo kvar. Sedan 2013 har över 300.000 lägenheter gått igenom någon form av upprustning, och renovräkning har kallats såväl ”social utrensning” som ”att införa marknadshyror, bakvägen”. Även kommuners egna bolag renovräker, och i det här samtalet diskuterar Janne Bagge (Bergshamragruppen För Sansade Renoveringar, Solna), Mats Tallbo (Sundbyberg) och Maria Jonson (hyresgäst i Eriksberg, Uppsala) sina erfarenheter av att ta strid mot sin egen kommun, för rätten att bo kvar i sitt hem. Samtalsledare är Åse Richard.

14.00-14.45 Rapport inifrån Hemblahelvetet
Ort till Ort – Ilhan Kellecioglu
Presentationen handlar om hyresgästernas organisering i Husby, Stockholm. Rapporten beskriver ägarbyten som har skett efter utförsäljningen från kommunala bostadsbolaget och till nuvarande ägare Hembla, samt presenterar Hemblas affärsstrategi, hyresgästernas upplevelser samt den pågående motorganisering i försök att förändra hyresgästernas boendeförhållanden till det bättre. Presentationen syftar till att lyfta upp exempel på lyckosamma strategier som har använts under återkommunaliserings kampanjen initierad av organisationen Ort till Ort år 2020.

15.00-15.50 Kampanjen Nej Till Marknadshyra
Utvärdering av delsegrar och nya hot. Hur går vi vidare?
1. Delsegern mot marknadshyra: Elin Gauffin
2. Höstens kampanjer landet runt: Elsa Lena Åström
3. Hotet om Stockholmshyra: Eva Fee
4. Vad hände på HGF-stämman: Britta Brus
5. Riskkapitalbolagen: Arne Johansson
6. För en social bostadspolitik inför valet: Sandra Mandell

16.00-17.00 Öppet Rum för eftersnack
OBS! Denna del av mötet livesänds inte.

Söndag 10 oktober
Här finns livesändningen


10.00-10.05 Välkomna till Bostadsvrålets andra dag!

10.05-10.35 Den orättvisa rättvisan
Verbal Förlag – Dominika Polanska & Håkan Axén
Boken granskar de rättsliga instanser som ger hyresvärdar tillstånd att utföra renoveringar som leder till kraftigt höjda hyror. Skarp kritik riktas mot hyresnämndens och hovrättens tillämpning av hyreslagen och mot rådande praxis. Författarna blickar också tillbaka i historien för att spåra hyresgästers rättigheter vid renovering och sätter hyresboendet i en vidare bostadspolitisk kontext.

10.40-11.25 Bostadsmanifestet. 22 krav för framtidens hem
Crush med vänner
Vad är vår vision om en framtida bostadsmarknad/bostadssystem?
Hur kan man tänka annorlunda från dagens nyliberala organisation?
Deltagare: Irene Molina, Dominika Polanska, Martin Grander. Samtalsledare: Carina Listerborn

11.30-12.00 Förebyggande arbete mot diskriminering av boende i Malmö.
Malmö mot diskriminering testar att arbeta strukturellt och förebyggande mot bostadsdiskriminering, i samverkan med forskaren Emil Pull vid Malmö universitet.
Långsiktiga målet är att diskrimineringslagens krav om aktiva åtgärder också ska omfatta bostadsmarknaden. Vi berättar om hur vi arbetar och vill gärna höra er input – vad ska vi tänka på?
Deltagare: Melinda Sjunnesson, Ana Marega och Emil Pull

12.00-13.00 LUNCHPAUS

13.00-13.45 Kan vi bygga städer och bostadsområden som är tillgängliga för alla?
Funktionsrätt Sverige
Välkommen till en diskussion om hur vi kan minska bostadssegregationen genom att bygga bostäder som redan från början är tillgängliga för alla.
Vår utgångspunkt är principen om universell utformning, som handlar om att utforma flexibla samhällslösningar som kan möta den stora variationen av behov hos olika individer i samhället.
Om framtidens bostäder och bostadsområden utformas utifrån den här principen kan vi ta steg i riktning mot ett hållbart samhälle, där ingen behöver lämnas utanför eller tvingas leva med diskriminerande särlösningar. Men vad behövs för att visionen ska bli verklighet?
Medverkande:
Diana Chafik, projektledare, Rätt från början, Funktionsrätt Sverige
Emil Erdtman, doktorand, Certec, Lunds universitet
Tor Gustafsson, kommunikatör, Funktionsrätt Sverige

14.00-14.45 Berlin exproprierar en kvarts miljon hyresrätter (på engelska)
Aktivister från Deutsche Wohnen & Co Enteignen berättar om Berlins kamp mot höga hyror.
At the end of september Berlin voted Yes to expropriating 250.000 privately owned appartments. How did they get here and where do they go now? What can the swedish housing-movement learn from its german equivalent? Philip from Allt åt alla and Katja from Nej till Marknadshyror will talk about this and much more with Jonas from the group who lead the referendum, Deutsche Wohnen & CO Enteignen.

15.00-15.45 Kampanjen Frys Hyran!
Allt åt Alla
Våra hem ses allt mer som investeringar, en vara man köper för att tjäna på. Värdet på ett hem har i allt större utsträckning kommit att värderas utifrån marknadsvärde och status istället för den livskvalitet det skänker en. Vi i Allt åt alla vill vända på den utvecklingen och göra hemmet till en plats för oss att leva våra liv och förverkliga våra drömmar – Inte en vara för andra att köpslå med. Därför startade vi kampanjen Frys hyran, på vår punkt kommer vi berätta mer om kampanjen.
Martin Spånberg och Niklas Rutgersson

16.00-17.00 Hur når vi målet om Frysta Hyror?
Gemensam diskussion
Samtalsledare: Alla Åt Alla.
OBS! Denna del av mötet livesänds inte.

Rulla till toppen
Bostadsvrålet